117 SORUDA MÜLTECİ HAKLARI

insanhaklarıyeni

Tarihin en eski devirlerinden beri göç ve iltica kavramları olagelmiştir. Göç ve iltica kavramları 21.yy’da da gerek uluslararası ilişkilerin, gerek uluslararası hukukun, gerek de insan haklarının önemli bir çalışma alanını oluşturmaktadır.
Bir kavşak noktası olarak Anadolu coğrafyası, yüzyıllardır göç edenlere geçitlik ederken, kimi zaman da göçle gelenlere kalıcı yerleşim yeri olabiliyor. Anadolu coğrafyasının bu pozisyonu, günümüzde çok az değişiklikle geçerliliğini sürdürmektedir.
Mülteci hakları, insan haklarının gelişmekte olan bir parçasını oluşturmaktadır. Bununla birlikte, günümüzdeki gelişmeleri anlık olarak takip edebilmek büyük bir zorluk halini de almaktadır. Alandaki çalışmaların genellikle akademik düzeyde olmaları ve sivil kuruluşlar ile uygulamacıların yararlanabileceği kaynakların son derece sınırlı oluşu, bizleri böyle bir çalışmayı ortaya çıkarmaya itekledi. Hem hakları söz konusu edilen mülteciler bakımından, hem de bu hakların korunmasında pay sahibi olarak insan hakları savunucuları ve hukuk insanlarının daha doğru şekilde bilgilenebilmeleri bakımından, mülteci hakları konusundaki çalışmaların artmasını umuyoruz.
Elinizdeki çalışma, uzun süredir mülteci hakları alanında çalışmalar yürüten İnsan Hakları Gündemi Derneği’nin, yeni yürürlüğe giren mevzuatla birlikte meseleye bakışını ortaya koymaktadır.
Sağladığı mali destekle bu kitabın hazırlanmasını mümkün kılan Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği’ne ve kitabın basımında emeği geçen sayın Ahmet Karabulut şahsında tüm Girişim Matbaası çalışanlarına teşekkürlerimizi ifade etmek isteriz.
Kitabın, Türkiye’de hak temelli faaliyet gösteren sivil kuruluşlar ile mülteci haklarıyla bir biçimde ilgili tüm kesimlere bir nebze de olsa faydalı olması dileğiyle…