EĞİTİM HAKKI

BROŞÜR-TÜRKÇE-Eğitim-EvlilikBoşanma-Hassas-Gruplar-İdari-İşlemler-ve-Kararlar-Sağlık-UK-BaşvurusuKayıt-

Türkiye’nin ulusal yasaları ve uluslararası yükümlülükleri gereği, okul çağındaki her çocuk için eğitim, hem bir zorunluluk hem de temel bir haktır. Zorunlu eğitim devlet okullarında ücretsizdir.
Türkiye’de zorunlu eğitim 12 yıldır. Zorunlu ilköğretim çağı 6-13 yaşındaki çocukları kapsar ve 4+4 olmak üzere 8 yıldır. İlk 8 senenin sonunda yine zorunlu olan 4 yıllık ortaöğretim dönemi başlar.
Zorunlu eğitim çocuk 66 aylıkken başlar. Çocuğunuz 66-68 ay arasında ise ve ruhsal ve bedensel gelişimi açısından çocuğunuz okula başlamasında sakınca olduğunu düşünüyorsanız bir dilekçeyle çocuğunuzun okul kaydını erteleyebilirsiniz. Sağlık sorunu olan çocuklar için, 68-72 ay arasında doktor raporu ile kayıt yapılmayabilir. Ancak 72 aydan itibaren okul kaydı ertelenemez.
Çocuğunuzu daha erken yaşta okula göndermek istiyorsanız dilekçe vererek 60-65 aylık arasındayken okula kaydını yaptırabilirsiniz. Türkiye’de her yıl eğitim-öğretim Eylül ayında başlar. Okul kayıtları ise genellikle Temmuz-Ağustos aylarında başlamaktadır.
Çocuğunuzun okul kaydını yaptırmak için öncelikle çocuğunuzun Türkiye makamları tarafından verilmiş 99 ile başlayan bir Yabancı Kimlik Numarası’nın olması gerekmektedir.
Yabancı Kimlik Numarası almak için bulunduğunuz ildeki Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir.
Çocuğunuz kayıtlı olduğu ilde okula gitmesi esastır. Eğer kayıtlı bulunulan ilden başka bir ilde yaşıyorsanız, kayıt ili değişikliği için bulunduğunuz yerdeki Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurunuz. Kimlik kayıt işlemleri tamamlanana kadar çocuğunuzun misafir öğrenci olarak adresinize yakın bir ilköğretim kurumuna devam etmesini talep edebilirsiniz. Çocuğunuzu, yaşına ve eğitim durumuna göre ikamet ettiğiniz adrese en yakın okula kaydettirebilirsiniz. Adresinizin belirlenmesi için Yabancı Kimlik Numarası bulunan kimliğiniz ile İl/İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek adrese bağlı kayıt sistemine kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir.
Çocuğunuz ilköğretime başlama yaşından büyükse hangi seviyeden okula başlayacağına veya devam edeceğine dair bir denklik belirlemesi yapılması gerekmektedir. Denklik belirlemeleri her ilde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği komisyonca yapılmaktadır. Komisyonda çocuğunuzun konuştuğu dili bilen bir öğretmen veya tercüman da bulunacaktır.
Bulunduğunuz yerdeki denklik komisyonunun yeri ve denklik işlemlerinin yapıldığı günü öğrenmek için İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurunuz veya size en yakın okulun yönetiminden yardım isteyiniz.
Denklik Komisyonuna başvururken çocuğunuzun daha önceki eğitim durumuna ilişkin karne, diploma, öğrenci kartı gibi bir belge varsa mutlaka yanınızda götürünüz. Ayrıca çocuğun Yabancı Kimlik numarasının bulunduğu kimlik kartının ve varsa pasaportunu da yanınızda olması gerekmektedir. Denklik Komisyonu çocuğunuz yaşına ve daha önceki öğretim durumuna göre hangi sınıfa gitmesi gerektiğini belirler.
Okulda yer olmaması, çok kalabalık olması, çocuğunuzun Türkçe bilmemesi gibi gerekçelerle çocuğunuzun okul kaydının yapılması engellenemez. Böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız durumu bir dilekçe ile İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmelisiniz. Vereceğiniz dilekçenin yazımında Derneğimizden destek talep edebilirsiniz. Milli Eğitim Müdürlüğü adresinize yakın okulun idaresi ile görüşüp sorunu çözecektir. Okul kaydı sırasında sizden kayıt parası veya bağış olarak para istenemez. Bağış ancak gönüllü yapılabilir. Kayıt parası veya maddi durumunuz elvermediği halde bağış vermeniz isteniyorsa, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın 147 nolu telefonuna şikâyetlerinizi bildirebilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda okul kitapları ücretsiz dağıtılmaktadır. Öğretmenlerin isteyeceği yardımcı kitaplar ücretlidir. Ancak maddi durumunuz elvermiyorsa bu yardımcı kitapların alınması zorunlu değildir.
Okul forması, yardımcı kitaplar ve okulla ilgili diğer masrafları karşılamakta zorlanıyorsanız, çocuğunuzun öğretmeni, okuldaki rehber öğretmen, sınıf annesi veya okul idaresi ile görüşüp durumu açıklayabilirsiniz.
Çocuğunuz okulda ayrımcılığa veya şiddete uğradığını düşünüyorsanız öğretmen, rehber öğretmen, sınıf annesi ve okul idaresi ile görüşünüz. Sorunuza çözüm bulunmadığını düşünüyorsanız Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunabilir, 147 nolu Milli Eğitim Bakanlığı çağrı merkezini arayabilirsiniz.