AYRIMCILIK ve NEFRET SUÇU

BROŞÜR-TÜRKÇE-Ayrımcılık-ve-Nefret-Suçu-Çalışma-İzni-Geri-Göndermeme-İlkesi-Yükseköğretim

Ayrımcılık
Dil, din, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, engellilik, politik görüş farklılığı ve diğer nedenlerden ötürü bir kişiye veya gruba karşı keyfi olarak eşit davranmamak,  aklarından faydalanmalarına engel olmak, ya da onları mağdur etmek anlamına  gelmektedir.
Türk kanunlarında, herkesin eşit olduğu, kimseye ayrımcılık yapılmayacağı kabul edilmiştir. Okulda, hastanede veya benzeri kamu kurumlarında ırkınız, diliniz, dininiz, etnik kökeniniz, cinsiyetiniz, cinsel yöneliminiz, cinsel kimliğiniz, yaşınız, engellilik durumunuz, politik görüşünüz ve benzeri nedenleri ile ayrımcılığa uğradığınızı düşünüyorsanız, ayrımcılık yapan ilgili kişiyi ilgili kurumun disiplin birimlerine bildirebilir veya ilgili kurumun bağlı olduğu  Müdürlüklere başvurabilirsiniz.
Nefret ve ayrımcılık Türk Ceza Kanunun (TCK) 122. maddesine göre suç olarak tanımlanmıştır. Bu kanun maddesine göre: Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle mülk satmama, devretmeme, kiraya vermeme; kamunun sağladığı bir hizmetten faydalanmasına engel olma veya ekonomik faaliyette bulunmasına engel olmak suçtur ve hapis cezası vardır.