Meriç Nehri’nde 3 mültecinin cesedi çıkarıldı

Türkiye-Yunanistan sınırında bulunan Meriç Nehri’nde 16 mültecinin dövülerek öldürülmesiyle ilgili basına yansıyan telefon kayıtlarının yankıları sürerken, nehirde mültecilere ait olduğu tahmin edilen 3 ceset bulundu.

Göçmenleri döverek Meriç Nehri’nin azgın sularına atan insan tacirlerinin telefon konuşmalarının basına yansımasının yankıları sürerken, nehirde 2’si kadın 3 göçmenin daha cesedi bulundu. Türkiye-Yunan doğal sınırı olan Meriç Nehri, daha iyi bir yaşam umuduyla ülkelerini terk etmek zorunda kalan 3 göçmene daha mezar oldu. Edirne’nin Doyran Köyü civarında askeri yasak bölgede siyahi 2 kadın göçmenin cesedi bulundu. Ayrıca, Hüyüklü Tatar köyünde, yine Meriç nehrinde bir erkek cesedi bulundu. Kadınlardan birinin 7 aylık hamile olduğu belirlenirken, kimlikleri ve uyrukları tespit edilemedi.

Savunma ekipleri tarafından nehirden çıkarılan cesetler morga kaldırıldı. Nehirde ayrıca bir bot bulundu. Göçmenlerin yaklaşık iki hafta önce, bindikleri botun alabora olması sonucu boğularak öldükleri tahmin ediliyor.

İtalya’nın Lampedusa, İspanya’nın Kanarya kıyıları ile Malta’ya yönelik göç akışında azalma yaşanması ardından Yunanistan ve Türkiye temel göç kapısı haline geldi. 2009 yılında Yunanistan’ın kara sınırında 48 bin, deniz sınırında ise 30 bin 400 kaçak göçmen yakalandı. Bu da toplam Avrupa ortalamasının yüzde 75’ini ifade ediyor. 2008’de yüzde 50 durumundaydı. Yılın başından beri ise rakamlar deniz yolundan çok kara yolunun öne çıktığını gösteriyor. Türkiye ile Yunanistan’ı ayıran Meriç Nehri, binlerce mültecinin geçiş noktalarından birini oluşturuyor. UNHCR bu yılın ilkyarısında 10 binden fazla kişinin bu nehirden Yunanistan’a geçmeye çalıştığını belirtiyor. Mülteci akını bir önceki yıla göre dörde katlandı.

Kaynak: ANF NEWS AGENCY