İsviçre’de sınır dışı etme politikası için yapılan referandum insan haklarını riske atıyor

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) İsviçre yetkililerine cezai suçlardan mahkum edilen yapancıların eğer insan hakları ihlali ile sonuçlanacaksa sınır dışı edilmesini hiçbir düzeyde gerçekleştirmemesi için çağrıda bulunuyor. Sınır dışı etme politikası seçmenler tarafından Pazar günü yapılan referandumda desteklenmişti.

‘Sınırdışı etme Teşviki’ olarak bilinen referandumun sonuçları uygulandığı taktirde, İsviçre anayasası, belirli cezai suçlardan mahkum olan vatandaşı olmayan kişilerin ‘otomatik’ ve derhal sınırdışı edilmelerine izin vermek için değiştirilmesine izin verecek. Medya kaynaklarına göre, oyların %52.9’u anayasanın değişmesi taraftarıydı.

Adam öldürme, tecavüz, (silahlı) soygun, insan ve uyuşturucu madde ticareti ve refah kazanç dolandırıcılığının dahil olduğu cezai suçlardan mahkum olan yabancı uyruklu vatandaşların derhal İsviçre içerisinde kalma hakkı ve oturma izinleri ellerinden alınacaktır.

Avrupa ve Orta Asya Programı Direktör Yardımcısı John Dalhuisen ‘[Anayasa değişikliği] Pratikte uygulandığı zaman, İsviçre’nin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini özellikle hiç kimsenin işkence veya zulme maruz kalabileceği bir ülkeye geri gönderilmemesi yükümlülüğünü ihlal etme riski taşımaktadır,” dedi..

‘İsviçre uluslararası  hukuk altındaki yükümlülüklerinin popüler – ve yabancı düşmanlığı barındıran — insiyatifler tarafından yok sayılmasına izin veremez ve vermemelidir. Ayrıca İsviçre sınır dışı edilecek bireylere karara itiraz etme fırsatını sağlamalıdır.’

Referandum ile istenilen anayasa değişikliği bölgesel göç ofisleri tarafından yapılacak olan sınır dışı etme kararına temyiz için başvurma olasılığını ortadan kaldırmaktadır. Temyiz için başvurma hakkının kaldırılması İsviçre’nin uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğini göstermektedir.

Göç çoğu ikinci ve üçüncü nesil göçmenleri sınırdışı etme riski ile karşı karşıya bırakabilir. Doğduklarında anne ve babası İsviçre vatandaşı olmayan ve ailenin ülkesinin uyruğunda kalanlar eğer anayasa değişikliği gerçekleştirilirse sınır dışı edilebilirler.

Sınırdışı etme Teşviki, “Ivan S.- bir tecavüzcü ve daha sonra İsviçreli?” sloganı yazan bir afiş ve siyah koyunun beyaz koyun tarafından İsviçre’ den atılışını resmeden grafikli posterlerin dahil olduğu, açık ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı propagandası yapan materyalleri kullanan populist İsviçre Halk Partisi (Swiss People Party) tarafından başlatılan kampanyanın ardından yer aldı.

Kaynak: Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi