BMMYK: Medya Kaynaklarından Bölgesel Haberler (23 Ağustos – 3 Eylül 2010)

Yunanistan

•    Meriç (Evros) Bölgesindeki Yasadışı Girişler Kontrol Edilemiyor
Polis yetkilileri, Meriç bölgesinde bir günde giriş yapan yasadışı göçmen sayısının 150 ila 400 arasında değiştiğini bildirdi. Yerel Polis Memurları birliği başkanı “Bu trajik bir durum” dedi ve halihazırda 374 kişi kapasiteli binada 650 belgesiz göçmenin tutulduğu Fylakio’daki gözaltı koşullarının kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca, kötü hijyen koşulları, doktorların olmaması, ilaçlar konusunda sıkıntı yaşanması ciddi sorunlara neden olmuştur. Bu arada, küçük bir sandalla Meriç Nehrini geçmeye çalışan 8 yasadışı göçmen ve bir kaçakçı denizde yaşanan bir kovalamacanın ardından 19 Ağustos tarihinde Mata bölgesinde tutuklandı.
(19 Ağustos, Makedonia, Naftemporiki, 20 Ağustos, Eleftherotypia)

•    Midilli Adası Açıklarında 18 Yasadışı Göçmen Tespit Edildi
Frontex operasyonlarına katılan bir Romen gemisi 19 Ağustos tarihinde Midilli adası açıklarında Cape Agrilia’da, Türkiye’den yola çıkmış olan ve 4’ü kadın biri çocuk, 18 belgesiz göçmeni taşıyan motorlu bir tekne tespit etti. 
(20 Ağustos, Naftemporiki)

•    Atina’nın Merkezinde Polisin Yeni Temizlik Operasyonu
Polis, 20 Ağustos akşamında Atina’nın merkezindeki üç binada yeni bir “temizlik operasyonu” gerçekleştirdi. Operasyonda 44 yabancı tutuklandı. 19 Ağustos’ta da, polisin yaptığı kimlik kontrollerinde belgesiz 27 göçmen tutuklanmıştı. Resmi verilere göre, geçtiğimiz ay Attica bölgesinde tutuklanan 4,872 kişiden 1,478’i göçmendi (yani her dört kişiden biri).
(21 Ağustos, Rizospastis)

•    Önümüzdeki Belediye Seçimlerinde 15,000 kadar Göçmenin Oy Kullanması Bekleniyor
İçişleri Bakanlığı’na göre, şimdiye kadar yaklaşık 12,500 göçmen Yunanistan’da yapılacak 14 Kasım yerel seçimlerinde oy kullanmak için kaydolmak istediklerini beyan ettiler. Başvurular için son başvuru tarihi olan ay sonuna kadar bu rakamın 15,000’i geçmesi beklenmiyor. Bu rakamlar, Daha önce on binlerce yeni seçmenin seçmen kitlesini değiştirebileceği konusunda uyarılar yapılmıştı ancak yukarıda sözü edilen rakamlar bu tahminlerle çelişiyor.
(25 Ağustos, Eleftherotypia)

•    Yunanistan Göç Yönetimi için Ulusal Eylem Planını Avrupa Komisyonuna Gönderdi
Yunanistan, Vatandaşı Koruma Bakanlığı hazırladığı Göç Yönetimi için Ulusal Eylem Planını Avrupa Komisyonuna gönderdi. Yasadışı göçmenlerin taramaya tabi tutulması, yeni iltica sistemi, gözaltı, ülkeye geri dönüş ve geri gönderme konularını da kapsayan Plan, Yunan hükümetinin göç yönetimi stratejisini bütünüyle ortaya koyuyor. Strateji ayrıca, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hassas durumdaki grupları etkileyen inisiyatifleri de kapsıyor. Plana göre, belgesiz giriş yapan kişiler için İlk Kabul Merkezleri (tarama merkezleri) 2011 yılı sonunda çalışmaya başlayacak, iltica başvurularının incelenmesinden sorumlu bağımsız İltica Kurumu (polisten ayrı) ise görevlerini Ekim 2011 itibariyle üstlenecektir.
(26 Ağustos, Kathimerini, Eleftherotypia, Avriani, Ethnos)

•    Açlık Grevi yapan İranlılara Sığınma Hakkı Tanındı
29 Ağustos tarihinde olağanüstü bir toplantı düzenleyen Temyiz Komisyonunun tavsiyesi üzerine, Vatandaşı Koruma Bakanı açlık grevi yapan altı İranlıya sığınma hakkı tanımaya karar verdi. Bakanlık 27 Ağustos tarihinde yaptığı bir duyuru ile, Temyiz Komisyonunun 81/2009 sayılı Kararname birikmiş başvuruları insani gerekçelerle incelemek için olağanüstü toplanacağını duyurdu. Buna göre komisyon yaşamları ciddi bir risk altında olduğu için grevdeki şahısların başvurularını 30 Ağustos tarihinde inceledi. Ancak, yaklaşık 40 gündür açlık grevinde olan 36 yaşındaki Hamid Sadeghi, 29 Ağustos tarihinde hastaneye kritik durumdayken getirildi; Temyiz Komisyonu acil toplandı. Altı İranlı da hastaneye yatırıldı. Yunanistan’da geçiş dönemi iltica sürecini oluşturacak yeni kararnameye kadar bu kararname ile geçici ve ivedi tedbir alınması BMMYK tarafından memnuniyetle karşılandı.
(29 Ağustos, www. tvxs.gr,  www.pulse.grl; , 30 Ağustos Eleftherotypia, www.tovima.gr www.tanea.gr,www.koutipandoras.gr, www.ethnos.gr, Naftemporiki, Eleftheros Typos, http://epikoinonia-samou.blogspot.com, 31 Ağustos, Kathimerini, Naftemporiki, To Vima, Ta Nea, Vradyni, Rizospastis, Avgi, www.ethnos.gr, http://w2eu.net, www.kritinea.gr,  www.swr.de, www.phorum.gr, www.zougla.gr,  www.topontiki.gr, www.mediasoup.gr)

•    Avrupa Konseyi, İltica Transferlerinin Durdurulmasını Destekledi
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Thomas Hammarberg, Çarşamba günü yaptığı açıklamada (01/09) “Yunanistan’daki sığınmacıların iltica prosedürüne erişmeye çalışırken büyük zorluklarla karşılaşıyorlar; tercüme hizmetleri ve yasal yardım gibi temel koruma tedbirlerinden her zaman için yararlanamıyorlar” dedi. Hammarberg bu açıklamayı, Belçika’dan Yunanistan’a geri gönderilen Afgan sığınmacının durumu ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi huzurunda yaptı. Komiser, Yunanistan’a transfer edilen sığınmacıların, oradan yaşamlarının tehlike altında olacağı ülkeye gönderilme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda kaygı taşıdığını ifade etti. BMMYK, Uluslararası Af Örgütü ve Helsinki İzleme Komitesinden temsilciler de sözlü açıklamalarında Yunanistan’daki iltica yasa ve uygulamalarının evrensel ve Avrupa insan haklarına uygun olmadığını açıkladılar ve AB’ye üye devletlerden sığınmacıları Yunanistan’a geri göndermelerini durdurmalarını istediler.  
(2 Eylül www.ethnos.gr, 3 Eylül, Eleftherotypia, http://euobserver.com http://www.expatica.com/be, http://www.irishtimes.com)

•    Gönüllü Geri Dönüş Programıyla 26 Afgan Uyruklu Ülkesine Geri Gönderildi
Uluslararası Göç Örgütü’nün Vatandaşı Koruma Bakanlığı ile işbirliği son iki aydır yürüttüğü gönüllü geri dönüş programı çerçevesinde 1 Eylül itibariyle yirmi altı Afgan uyruklu ülkelerine uçtu. Şimdiye kadar, 152 göçmen ülkelerine gönüllü geri dönerken – Yunanistan’da mülteci statüsü almış kişilerden gelen başvurular da dahil olmak üzere – 800 başvuru alındı. Uluslararası Göç Örgütü’nün Yunanistan’daki Misyon Şefi’ne göre bu kişilerin geri dönmek istemelerinin başlıca nedenleri, Yunanistan’daki kötü yaşam koşulları, bir başka AB ülkesine seyahat edememe, ülkelerine duydukları özlem bu kişilerin evlerine dönmek. Geri dönen bir Afgan “Burada hayat berbat. Yerde uyuyorsunuz. En azından orada üzerine yatacağım bir yatağım olacak” diyor.
(2 Eylül, Ta Nea)

İtalya

•    120 Yasadışı Göçmen İtalya’ya Lüks bir Yatla Geldi
İçlerinden 70’ini kadın ve çocukların oluşturduğu Irak ve Afganistan’dan gelen Kürt uyruklu 120 göçmen, 19 Ağustos’ta sabah saatlerinde İtalyan sularına lüks bir Türk yatıyla geldiler. Yerel sahil güvenlik sözcüsü “Artık genellikle küçük balıkçı tekneleriyle gelmiyorlar, stratejilerini değiştirmiş gibiler. Dikkat çekmeyen deniz motorluları veya yelkenliler kullanılıyor,” dedi. Hepsi de iyi durumda olan göçmenler, Riace şehrindeki merkezde işlem görüyorlar. Sahil güvenlik şu ana kadar Türkiye’den yola çıkan tekneyi tespit edemedi.
(Kerdos, Kathimerini, 20 Ağustos)

•    İtalya, Eylül Toplantısında AB Vatandaşı İhraç Politikasını Gündeme Getirecek
Fransa’nın halihazırda Romanlar üzerinde uyguladığı baskıdan etkilendiği açık olan İtalya, kendilerine bakacak durumu olmayan diğer AB ülkelerinden gelen vatandaşları ülkeden çıkartma niyetinde olduklarını açıkladı. İçişleri Bakanı Roberto Maroni, 21 Ağustos’ta günlük gazete Corriere della Sera’ya yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin  son zamanlarda Romanların kaldığı kampları kapatma ve bugüne kadar yaklaşık 200 Romanın sınırdışı edilmesi eylemlerini “doğru” bulduğunu söyledi. Göçmen karşıtı Kuzey Ligi Partisi üyesi olan Bakan, “hiç olmazsa bir adım daha ileri gitmenin zamanıdır” dedi ve kriterlere uymayan AB vatandaşlarının zorunlu olarak sınırdışı edilmesine atıfta bulundu.
“Evet, yasadışı göçmenler için olduğu gibi sınırdışı, yardımlı veya gönüllü geri dönüş değil. Elbette ki yalnızca bir başka üye devlette yaşamakla ilgili kuralları ihlal edenler için: asgari düzeyde gelir, barınacak bir yer ve kendilerine ev sahipliği yapan ülkenin sosyal güvenlik sistemine yük olmamak.” “Pek çok Roman AB vatandaşı; fakat, bu kuralların hiçbirine saygı göstermiyorlar,” dedi. Kendisine bunun ayrımcı bir uygulama olup olmayacağı sorulduğunda bu politikanın sadece Romanlar için değil tüm AB vatandaşları için geçerli olması gerektiğini söyledi.
Maroni, Romanlar konusunda bu yöndeki bir önceki teşebbüslerinin Avrupa Komisyonunca durdurulduğunu kabul etti; ancak, 6 Eylül’de Paris’te düzenlenecek AB ülkeleri içişleri bakanları toplantısında otomatik sınırdışı konusunu yeniden gündeme getirmeyi düşündüğünü ifade etti.
2008 yılında, Komisyon iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan AB vatandaşlarının sınırdışı edilmesine izin veren kararname konusunda daha ileriye gidilmesi halinde yasal tedbirler alınacağı konusunda uyarmıştı. Fakat, İtalya’nın Romanların parmak izinin alınması konusundaki tartışmalı teklifine izin verildi.
(23 Ağustos, http://euobserver.com/9/30657)

Malta

•    İsveç’ten Malta’da Çocuk Göçmenlere Yönelik Muameleye Kınama
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sitesinde bildirildiğine göre, Malta’daki sığınmacı çocuklara yönelik kötü muamele göstergeleri nedeniyle, İsveç’teki bazı siyasi partiler çocukların zorla geri gönderilmelerinin durdurulmasını istedi., İsveç Göç Kurulu Hukuk İşleri Direktörü, Mikael Ribbenvik ise bu görüşe katılmıyor. Malta’daki sığınmacı çocuklara yeterince iyi davranıldığını ve Dublin yönetmeliği altında ülkeye zorla geri göndermelerin durdurulması için hiçbir neden olmadığını ifade ediyor.
Aynı BMMYK sitesine göre, 2010 yılında İsveç Göç Kurulu aralarında refakatsiz 6 çocuğun da bulunduğu 50 kişiyi Malta’ya geri göndermeye karar verdi. 2009’da, reddedilerek Malta’ya geri gönderilen 299 kişi’nin 28’i çocuktu. İsveç Siyasi Gençlik Dernekleri, İsveç’in sorumluluk almasını ve reddedildiklerinde çocukların haklarının ihlal edilmemesinin sağlanmasını istedi.
Hıristiyan demokratlar gençlik derneklerinin hiçbir çocuğun Malta’ya geri gönderilmemesi görüşünü destekliyorlar. Hıristiyan demokratlar, Dublin Yönetmeliğinin çocukların kesinlikle kabul edilemez koşulların hüküm sürdüğü yere gönderilmesi için bir bahane teşkil etmemesi gerektiğini söylemeye devam ediyorlar. Yanlarında bakımlarını üstlenecek bir büyük bulunmayan çocukları korumak için mümkün olduğunca istisnai uygulamalar kullanılmalıdır. Aynı zamanda, İsveç’in tüm AB ülkelerinin çocuk mülteciler için ortaklaşa, tam sorumluluk üstlenmesini ve hepsinin uymayı kabul ettiği sözleşmelere bağlı kalmasını sağlamak için çok çalışması gerekmektedir.
(23 Ağustos, http://www.independent.com.mt/news.asp?newsitemid=111064)

Fransa

•    BM Fransa’dan Romanların Topluca Sınırdışı Edilmesi Uygulamasını Durdurmasını İstiyor
BM Denetçi Grubu, Fransa’yı Çingeneler olarak da bilinen Romanları topluca sınırdışı etmeyi durdurması konusunda uyardı. Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, toplu sınırdışı uygulamasını uluslararası bir hukuk ihlali olarak değerlendirdi. Komite, Devletlerin 1969 tarihli Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmesinin uygulamasını izliyor.
18 bağımsız üyeden oluşan BM Komitesi, son yıllarda Fransa’da tırmanan ırkçılık ve yabancı düşmanlığından endişe duyduklarını ifade etti. Komite ayrıca, Roman göçmenlere karşı şiddet içeren ırkçı gösterilerdeki artışın özellikle endişe uyandırıcı olduğunu ekledi. Fransa’nın komiteye iki hafta önce raporu sunmasından bu yana, bir grup Roman’ın menşe ülkelerine toplu şekilde geri gönderildikleri belirtildi. Komite Üyesi, Pierre-Richard Prosper, Romanların ülkeden çıkarılma veya geri gönderilmesinin bireysel bazda değil topluca gerçekleştirilmesinden Komite olarak kaygılandıklarını söyledi. Prosper,  “Bir ülkenin güvenlik meseleleriyle ve göç ve yasadışı göçle ilgilenme hakkı olduğunu ve konuda sorumluluklar taşıdığının farkındayız. Ancak, bizce dediğimiz gibi bu yapılırken topluca yapılmamalı. Grup bir bütün olarak hedef alınmamalı. Bireysel bazda bir değerlendirme yapılmalı ve her bir bireyin durumu kendi içerisinde değerlendirilmeli ve geri gönderilmeyi mi ülkede kalmasına izin verilmesini mi hak ettiğine karar verilmeli.” dedi 
(27 Ağustos, http://www.voanews.com/english/news/europe/UN-Urges-France-to-Stop-Collective-Deportation-of-Roma-101663143.html)

AB

•    Yasadışı Göçmenler Avrupa’da Midelerinde Uyuşturucu Taşıyorlar
Ulusal jandarma kuvvetlerine göre, uyuşturucu tacirleri, yasadışı göçmen adaylarına Akdeniz’in diğer yakasına bedava yolculuk vaat ederek onları kokain, haşhaş ve diğer uyuşturucuları bazı Avrupa ülkelerine vücutlarının içinde (mide-bağırsak) taşımaları konusunda kandırıyorlar. Cezayir’deki Ulusal Jandarma kuvvetlerinde görevli psikolog doktor Zohra Boukaoula pek çok gencin bu tacirlerle anlaşmaya gittiklerini itiraf ettiklerini ve uyuşturucu şebekesinin Akdeniz’in diğer yakasındaki insanlara uyuşturucu ulaştırmak için bu talihsiz gençleri istismar ederek yasadışı göçmen adaylarının tüm seyahat masraflarını karşıladığını, Cezayir’in farklı plajlarından seyahatleri organize ettiklerini söylemiştir. Bu genç insanların büyük kısmı uyuşturucu müptelasıdır ve gerçekleri uyuşturucu tedavisi sırasında kabul etmektedir. 
Ayrıca bilgileri aktaran kişi, bu kişilerin karşı karşıya oldukları tehlikelere karşı da uyarıyor. Şebekenin özellikle kokain söz konusu olduğunda malların alıcıya ulaşmasını sağladıklarını söylemiştir. Göçmen adayları, içinde uyuşturucu olan ve kişiyi her türlü sağlık tehlikesine ve yakalanması halinde tutuklanma tehlikesine açık hale getiren kapsülleri yutuyor. Öte yandan, Dr. Boukaoula bilgi alınmasından sonra, şebekeye dahil olanların ve faaliyet alanlarının tespit edilmesi için ulusal polisin soruşturma başlattığını ifade etti.
(22 Ağustos, http://www.ennaharonline.com/en/news/4555.html)

(Kaynak: BMMYK)