DİAYDER Davası 17 Haziran 2022 Duruşma İzlem Raporu

DİAYDER DAVASI GÖZLEM RAPORU

 İSTANBUL 14. AĞIR CEZA MAHKEMESİ

2021/310 Esas No.

 17.06.2022 Tarihli Duruşma:

 Tutuklu bulunan DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ile diğer tutuklu sanıklar Aydın Ayhan, Mehmet Emin Aslan, Hafit Tunç ve Ali Fuat Hatip’in Silivri Kampüs Cezaevinden SEGBİS ile bağlandığı duruşmada, tutuksuz yargılanan birçok sanık, avukatları ile birlikte hazır bulundu. Duruşmaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Cihangir İslam da katıldı.

Mahkeme başkanı Akın Gürlek’in Adalet Bakanı Yardımcısı olarak atanması nedeniyle mahkeme başkanının değişmiş olduğu görüldü.

Celse, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi ile birleşen dosya kapsamında Enver Karabey’in sorgusu ile açıldı. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Karabey, göndermiş olduğu peynir parasının iddianame kapsamında ele alındığını belirtmiş paranın gönderildiği kişi tanık olarak SEGBİS sistemiyle dinlenilmiş ve durumu teyit etmiştir. Karabey, devletin Çözüm Süreci zamanındaki fiillerin fikirsel olarak desteklenmesinin suç kapsamında ele alındığını, Dernek olarak şiddete karşı olduklarını belirtmiştir. Mahkeme başkanının, Karabey’e KCK Kent Konseyi Delegesi olup olmadığını, PKK ile irtibatlı olduğu iddia edilen haber kanallarına çıkıp çıkmadığını, öldürülen PKK üyelerini şehit olarak adlandırıp adlandırmadığını sorması üzerine Karabey bu iddiaları reddetmiş, Karabey müdafi ise şehitlik kavramının hukuki değil, dinî bir kavram olduğunu, bu sebeple iddianamenin konusu dışında olduğunu belirtmiştir.

Ardından, sırasıyla İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi ile birleşen dosya kapsamında İbrahim Şek, Nur Mehmet Işık ve Ekrem Baran’ın sorgusuna geçilmiş, sanıklar önceki beyanlarını tekrarlamışlardır.

Duruşmada iddianameye ‘İBB Sultan’ olarak geçen İBB Sosyal Hizmet Daire Başkanlığında çalışan kişi, tanık olarak dinlendi. Uzun süredir sosyal hizmet uzmanı olarak mesleğini ifa eden tanık, müdafilerin soruları üzerine binlerce STK’nın yardım kartı talep ettiğini ve belediye tarafından yardım edilenlerin birinci derece akrabalarının suç işleyip işlemediklerini kontrol etmek gibi bir anlayışın sosyal hizmet anlayışına uymadığını, ne devletin ne belediyelerin böyle bir uygulamasının olduğunu ifade etti.

Savcı mütalaasında, gizli tanıklar X-tanık ve Kartal’a ulaşılamadığı için tanıklıktan vazgeçilmesine, tutuklu sanıklar Ali Fuat Hatip ve Hafit Tunç’un tahliyelerine, Ekrem Baran ve Mehmet Emin Aslan’ın tutukluluklarının devamını talep etti.

Mahkeme, Ekrem Baran için tutukluluğun devamına, diğer tutuklu sanıklar Hafit Tunç, Ali Fuat Hatip ve Mehmet Emin Aslan hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve ayda bir kez  karakola giderek  imza verme şeklinde uygulanacak adli kontrol tedbiri kararı ile birlikte  tahliye edilmesine, dosyada gizlik tanık olarak yer alan Padişah’ın dinlenmesine ve mütalaa hazırlaması için dosyanın savcıya iletilmesine karar vererek, duruşmayı 26-29 Temmuz’a erteledi.

İHGD Dava İzlem Ekibi