Dünya Barış Günün’de Afgansitan’da zulüm riski ile karşı karşıya olan herkesin yanındayız.

Afganistan coğrafyasında on yıllardır süregelen işgal ve çatışma ortamı ve bu ortamdan beslenerek güçlenen Taliban ve benzeri diğer silahlı örgütlerin varlığı, mültecilik ve zorla yerinden edilme durumunu sürekli yeniden oluşturan ve artarak devam etmesine sebep olan en önemli etkenlerden biridir.

Taliban’ın Afganistan’daki, başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere, pek çok farklı grubu hedef alan katı şeriat kurallarına dayalı uygulamaları insan hakları ihlallerine ve zulümlere neden olmaktadır.

Taliban’ın 90’lı yıllarda kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı; kadınların yanında bir erkek olmadan evden çıkamaması ya da kamusal alanda konuşamaması, sağlık hizmetlerine, eğitime erişimlerinin kısıtlanması, siyasette yer alamamaları, giydikleri burkadan vücutlarının bir parçası görünüyor bahanesiyle kadınların sokak ortasında kırbaçlanması, okula gitmek isteyen kız çocuklarının dayakla cezalandırılması gibi pek çok zulüm bulunmaktadır.

Taliban’ın ülkede yeniden hâkimiyeti eline alması, özellikle 1990’lı yıllardaki ve sonrasında da ele geçirdiği bölgelerdeki uygulamaları ve Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid’in kadınların çalışmasına ve eğitim almasına, toplumda gayet aktif olmalarına Taliban’ın koyduğu sınırlamalarla izin verileceği şeklindeki açıklaması düşünüldüğünde tüm bu kazanımların tehlike altında olduğu görülmektedir. Dünya Barış Günün’de Afgansitan’da zulüm riski ile karşı karşıya olan herkesin yanındayız.

#AfganKadınlarlaDayanışmaya #afgankadınlaryalnızdegildir

The post Dünya Barış Günün’de Afgansitan’da zulüm riski ile karşı karşıya olan herkesin yanındayız. appeared first on Mülteci-Der.