TAHİR ELÇİ İÇİN ADALET İSTİYORUZ

Derneğimizin kurucu üyesi, Diyarbakır temsilcimiz, yol arkadaşımız, dostumuz Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden tam beş yıl geçti.

Tahir Elçi, 14 Ekim 2015 tarihinde, CNN Türk kanalında, Ahmet Hakan’ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında yapmış olduğu açıklamanın arkasından yaratılan algı operasyonu yüzünden, örgüt propagandası suçlamasıyla gözaltına alınmış ve öldürüldüğü güne kadar hedef haline getirilerek sayısız tehdide maruz kalmıştır.

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü, Diyarbakır Barosu adına, Dört Ayaklı Minare’nin önünde çatışmalar sırasında tahrip edilen kültürel varlıkların ve barışın önemi vurgusuyla yaptığı basın açıklamasında; “Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış, bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekânında; silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz.” Dediği sırada bir çatışma içinde kalmış ve başına isabet eden tek kurşunla hayatını kaybetmiştir.

Tahir Elçi’nin öldürüldüğü 28 Kasım 2015 tarihinden bu yana, cinayetin soruşturulmasına ilişkin; yaşam hakkı ve etkili soruşturma yürütme yükümlülüğüne aykırı çok sayıda gecikme, ağır ihmal, eksiklik ve ihlal yaşanmıştır. Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi için Diyarbakır Barosu’nda kurulan soruşturma komisyonundaki avukatlar, cinayetin aydınlatılması için bir çok talepte bulunmuş ancak bu talepler karşılanmamıştır.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 Mart 2020 tarihinde bir iddianame hazırlanmış, bu iddianame ile savcılık;üç polis hakkında “bilinçli taksirle öldürmeye sebebiyet verme” suçlamasıyla üç yıldan dokuz yıla kadar; bir örgüt üyesi hakkında da “iki polis memurunu öldürme”, “bir polis memurunu öldürmeye teşebbüs etme” ve “Elçi’yi olası kastla öldürme” suçlamalarından üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmiştir. Tahir Elçi cinayetinin ilk duruşması, 21 Ekim 2020 tarihinde Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir.

Tahir Elçi; Türkiye’deki mahkemelerde adalete ulaşamayan, gözaltında kaybedilen, yargısız infazlarla, faili meçhul cinayetlerle öldürülenlerin, gözaltında işkence görenlerin, köyü boşaltılıp yerinden edilenlerin avukatı ,  yaşam hakkı, işkence yasağı, etkin soruşturma hakkı, adil yargılanma hakkı ihlalleriyle ilgili AİHM’deki davaların mağdurlar lehine sonuçlanmasını sağlayan bir insan hakları savunucusu ve yaşadığı son ana kadar barışın elçisiydi.

Biz İnsan Hakları Gündemi Derneği olarak; Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin hiçbir karanlık nokta kalmaması ve cinayete ilişkin icrai ya da ihmali tüm sorumluların belirlenerek yargılanması ve cezalandırılması için bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.

 

İNSAN HAKLARI GÜNDEMİ DERNEĞİ

YÖNETİM KURULU